Tak jak mężczyźni dbają o swoje samochody, kobiety o urodę, tak wszyscy prawdziwi „kawosze” powinni dbać o swoje ekspresy ciśnieniowe. To od nich samych w dużej mierze zależy, jak długo sprzęt będzie sprawny i pozwoli na parzenie pysznej kawy. Nasi fachowcy wskazują na dwa najczęstsze błędy użytkowników ekspresów.
1. Niechlujne podejście do procesów odkamieniania i czyszczenia ekspresów
Na żywotność ekspresu do kawy znacząco wpływa jego czyszczenie i odkamienianie. Kamień w ekspresach osadza się bowiem niezwykle szybko i równie szybko może doprowadzić do awarii urządzenia.
Jak zatem dbać o ekspres?
- Stosując tabletki lub płyny odkamieniające
- Używając filtrowanej wody do parzenia kawy
Jak często należy odkamieniać wodę?
Wszystko zależy od twardości wody w naszej okolicy.
Woda twarda: raz na 3 tygodnie
Woda średnio-twarda: raz na 4 tygodnie
Woda miękka: raz na 5 tygodni
Brak kamienia to same plusy:
- lepszy smak kawy,
- mniejsze zużycie energii elektrycznej,
- większa bezawaryjność ekspresu.
2. Używanie nieodpowiedniej kawy
Fora internetowe pełne są wpisów, gdzie użytkownicy ciśnieniowych ekspresów do kawy narzekają na smak parzonej kawy lub problem z jej mieleniem. Tymczasem wszystkiemu winne są kawy smakowe! Dlaczego? Mają one tłustą od olejków konsystencję, co utrudnia mielenie i w efekcie prowadzi do zatkania ekspresu.
Smak parzonej przez ciebie kawy pozostawia wiele do życzenia? Skontaktuj się z nami – sprawimy byś znów zachwycił się głębokim aromatem kawy!