Ekspresowy poradnik


Błędy popełniane przez użytkowników ekspresów

Tak jak mężczyźni dbają o swoje samochody, kobiety o urodę, tak wszyscy prawdziwi „kawosze” powinni dbać o swoje ekspresy ciśnieniowe. To od nich samych w dużej mierze zależy, jak długo sprzęt będzie sprawny i pozwoli na parzenie pysznej kawy. Nasi fachowcy wskazują na dwa najczęstsze błędy użytkowników ekspresów.

1. Niechlujne podejście do procesów odkamieniania i czyszczenia ekspresów

Na żywotność ekspresu do kawy znacząco wpływa jego czyszczenie i odkamienianie. Kamień w ekspresach osadza się bowiem niezwykle szybko i równie szybko może doprowadzić do awarii urządzenia.

Jak zatem dbać o ekspres?

  • Stosując tabletki lub płyny odkamieniające
  • Używając filtrowanej wody do parzenia kawy

Jak często należy odkamieniać wodę?

Wszystko zależy od twardości wody w naszej okolicy.
Woda twarda: raz na 3 tygodnie
Woda średnio-twarda: raz na 4 tygodnie
Woda miękka: raz na 5 tygodni

Brak kamienia to same plusy:

  • lepszy smak kawy,
  • mniejsze zużycie energii elektrycznej,
  • większa bezawaryjność ekspresu.

2. Używanie nieodpowiedniej kawy

Fora internetowe pełne są wpisów, gdzie użytkownicy ciśnieniowych ekspresów do kawy narzekają na smak parzonej kawy lub problem z jej mieleniem. Tymczasem wszystkiemu winne są kawy smakowe! Dlaczego? Mają one tłustą od olejków konsystencję, co utrudnia mielenie i w efekcie prowadzi do zatkania ekspresu.

Smak parzonej przez ciebie kawy pozostawia wiele do życzenia? Skontaktuj się z nami – sprawimy byś znów zachwycił się głębokim aromatem kawy!